Ambassadörer
Våra ambassadörer är eldsjälar som på olika sätt brinner för klimatfrågan. De har ofta sett resultatet av klimatförändringarna på nära håll.

Content creator, frilansare inom storytelling och skidåkare

Hållbarhetschef på Sweco, mäktigast i Hållbarhetssverige 2016

Alpinist och klimatentreprenör

Äventyrare, dokumentärfilmare och föreläsare
Content creator, frilansare inom storytelling och skidåkare
Ebba Forsgren

Följ Ebba Forsgren:
Jag är född och uppvuxen i Åre (världens bästa ställe om du frågar mig). När jag var liten var det helt självklart att det skulle snöa hela vintern lång och att temperaturen skulle ligga under nollan från november till mars. Tyvärr har jag bara under mina 2.5 decennier på jorden redan hunnit märka stor skillnad på klimatet då vintrarna blir varmare och snön allt oftare uppenbarar sig som regn. Min största passion — skidåkning — kanske inte kommer vara möjlig i Åre om ett fåtal år. Den insikten är min största drivkraft till att försöka leva ett mer hållbart liv.
Jag var nyligen (maj 2020) deltagare på en seglingsexpedition runt Island med organisationen Ocean Missions. Syftet med expeditionen var att ge icke-vetenskapsmän (mig) chansen att vara delaktig i olika typer av undersökningar på havet. Vi undersökte marinlivet — mestadels valar och fåglar —, mängden mikroplaster, föroreningar och precis som jag har med bergen skapade jag därmed mig en nära relation till hur klimatförändringar påverkar haven.
Under expeditionen filmade jag mycket och det blev tillslut en mini-dokumentär/vlogg. Jag fick så otroligt mycket bra respons från den filmen, vilket fick mig att inse hur kraftfullt det är att berätta om det man brinner för och hur stor påverkan man kan ha på sin omvärld. Jag vill sprida ett optimistiskt budskap kring vår planet. Ett budskap som grundar sig i att det faktiskt finns kunskap, innovationer och möjligheter till att hålla oss under 1.5 graders-målet. Vi alla kan och måste göra skillnad — och det behöver inte vara så svårt eller överväldigande.
Jag är väldigt stolt över att vara klimatambassadör för klimatkompensera.se. Det innebär att resor som jag ändå måste erkänna att jag gör då och då (mestadels med tåg, men ja det blir också en del bil och flyg) kan kompenseras och pengarna kan bidra till något bra.
Hållbarhetschef på Sweco, mäktigast i Hållbarhetssverige 2016
Mattias Goldmann

Följ Mattias Goldmann
Det händer att jag flyger, ibland kör jag bil. En gång i veckan äter jag en köttbit. Långt ifrån allt jag köper är secondhand och inte allt är miljömärkt eller närproducerat. Därför känns det självklart att kompensera den klimatpåverkan jag orsakar, och viktigt att det även sker med projekt som ger starka, positiva sidoeffekter.
Vi måste alla minska våra utsläpp så mycket och snabbt det går, men i närtid kommer vi inte ända fram – och ganska snart ska utsläppen i vår del av världen vara under noll. Det klarar man inte på egen hand ens med cykel, elbil, vegansk mat och flygstopp.
Därför behövs ett komplement till utsläppsminskningarna; klimatkompensation. Och den bör inte vara kopplad till någon enskild företeelse, som flyg, även om det kan vara en bra början – utan all nettoökning av koldioxidekvivalenter vi ger upphov till bör kompenseras. Och eftersom detta är så viktigt, ska vi också ha höga krav på mekanismen – jag är stark motståndare till flummiga, overifierade trädplanteringar eller liknande som kompensation (de kan vara bra av andra skäl och är en klart bättre femtioårspresent än en flaska whiskey), och vill fortsätta på den inslagna vägen där FN tar fram mekanismen och miljöorganisationer lägger på sina tilläggskrav.
Alpinist och klimatentreprenör
Carina Ahlqvist



Följ Carina Ahlqvist
Jag klättrar 8000 meters berg för att bidra till klimatforskning genom att samla markprover till NASA och European Space Agency. Det innebär en del flygresor som jag alltid klimatkompenserat. Ambitionen är ”climb the talk” så jag har sålt bilen och cyklar, åker kommunalt, återvinner allt, konsumerar genomtänkt, har förnybar energi, äter inte kött och inspirerar andra att minska sin klimatpåverkan. Jag är tacksam för samarbetet med klimatfinansiera.se/Atmoz och att jag via dom kan klimatkompensera alla mina expeditioner. Alla kan göra något för klimatet. Nu är jag månadsprenumerant för tjänsten klimatkompensation, för en kostnad motsvarande en lunch en gång i månaden. Det är en självklar investering i framtiden.
Carinas bästa tips för klimatet
- Byt till förnybar energi
- Använd mindre energi
- Konsumera mindre, laga, återanvänd, sälj istället för slänga
- Källsortera och du behöver inte tvätta förpackningarna, låt korken sitta kvar på mejeriförpackningar
- Undvik engångsartiklar, speciellt plast
- Läs om mikroplaster och se till att inte sätta dem i omlopp
- Köp tvättpåse som hindrar mikroplaster från fleecekläder sköljas ut från tvättmaskinen
- Gå igenom pensionsbesparingar så du inte stödjer bolag som inte är hållbara
- Ät mindre kött och mer lokalproducerat
- Tänk på förpackningar också när du väljer mat
- Köp bara mat du behöver och äter upp
- Klimatkompensera bilresor och flygresor
- Månadsprenumerera på klimatkompensation hos klimatkompensera.se (ja du har råd att bjuda klimatet på en lunch 1 ggr per månad)
- Ställ frågor till ansvariga på ditt jobb
- Håll politiker ansvariga och sätt press på dem
- Transporter: cykla, åk tåg, samåk, undvik en person i varje bil
- Prata med dina föräldrar, kompisar, släkt om ovan och uppmuntra dem att ställa om
- Gå med i någon klimatrörelse och var med och påverka
- Civilkurage påverka i vardagen, ta upp med kiosken på hörnet att de inte ska ha plast runt muffins, säg åt gymmet att återvinna burkar
- Ta reda på din klimatpåverkan på https://www.wwf.se/klimat/klimatkalkylatorn/
- Ta fram åtgärder utifrån dina resultat
- Tänk aldrig att du är för liten för att påverka, vad du gör är viktigt. Om inte alla gör något gör vi aldrig något tillsammans heller.
- Tänk inte att klimatfrågan är övermäktig, gör något praktiskt där du står. Alla kan göra något. Du också!
Äventyrare, dokumentärfilmare och föreläsare
Fredrik Sträng

Följ Fredrik Sträng
Till och med när jag var ett barn var jag djupt oroad för våra samhällens eviga strävan efter ständig tillväxt och hur vi misshandlar vår planet; som om den hade nio liv och oändliga resurser. Detta fick mig att skriva uppsatser om att bevara biologisk mångfald med temat ”det är först när det är försent som vi kommer att ångra det vi gjort”, och sedan dess har jag varit en förespråkare för att rädda de sista kvarvarande vildmarkerna och återställa skönhet på vår planet.
Allt detta engagemang bottnade kanske i att jag alltid varit barnsligt nyfiken i kartor av alla dess slag vilket ledde mig in på en äventyrlig bana, men i takt med att jag rest på jordens 7 kontinenter och klättrat många av jordens största berg har även dessa avlägsna platsers miljö påtagligt förvärrats av mänsklig närvaro. Den ”orörda” vildmark som jag förr kunde åtnjuta kan jag inte längre ta för givet. Det är inte bara vår plikt att bevara de sista återstående vildmarkerna för kommande generationer utan – och framförallt – därför att alla arter, floder, hav och skogar har ett innebodde egenvärde i sig. Fortsätter vi att rubba den sköra balansen i våra ekosystem blir vår existentiella kris allt mer verklig.
Vad har räddandet av vildmarker med klimatkompensation att göra? Det finns ingen universallösning på vår tids största hot: klimatkrisen. Vi måste attackera den på alla fronter. Allt från hur vi väljer att resa, äta, bo och jobba till familjeplanering. Det går inte att lita på att andra ska göra jobbet för oss. Du och jag måste dra vårt strå till stacken och jag vet att det känns jäkligt skönt att agera miljöhjälte. De är nya tidens superhjältar! Så vad kan möjligen en klimatkompenserad resa, en plastpåse i havet eller en mindre biff i veckan göra för skillnad i det stora hela? Säg det till någon som räddar sköldpaddor på en strand så får du se vad du får för svar! ”För den sköldpaddan spelar det roll!”