fbpx
Fredrik Sträng

Äventyrare, dokumentärfilmare och föreläsare

Fredrik Sträng

Till och med när jag var ett barn var jag djupt oroad för våra samhällens eviga strävan efter ständig tillväxt och hur vi misshandlar vår planet; som om den hade nio liv och oändliga resurser. Detta fick mig att skriva uppsatser om att bevara biologisk mångfald med temat ”det är först när det är försent som vi kommer att ångra det vi gjort”, och sedan dess har jag varit en förespråkare för att rädda de sista kvarvarande vildmarkerna och återställa skönhet på vår planet.

Allt detta engagemang bottnade kanske i att jag alltid varit barnsligt nyfiken i kartor av alla dess slag vilket ledde mig in på en äventyrlig bana, men i takt med att jag rest på jordens 7 kontinenter och klättrat många av jordens största berg har även dessa avlägsna platsers miljö påtagligt förvärrats av mänsklig närvaro. Den ”orörda” vildmark som jag förr kunde åtnjuta kan jag inte längre ta för givet. Det är inte bara vår plikt att bevara de sista återstående vildmarkerna för kommande generationer utan – och framförallt – därför att alla arter, floder, hav och skogar har ett innebodde egenvärde i sig. Fortsätter vi att rubba den sköra balansen i våra ekosystem blir vår existentiella kris allt mer verklig.

Vad har räddandet av vildmarker med klimatkompensation att göra? Det finns ingen universallösning på vår tids största hot: klimatkrisen. Vi måste attackera den på alla fronter. Allt från hur vi väljer att resa, äta, bo och jobba till familjeplanering. Det går inte att lita på att andra ska göra jobbet för oss. Du och jag måste dra vårt strå till stacken och jag vet att det känns jäkligt skönt att agera miljöhjälte. De är nya tidens superhjältar! Så vad kan möjligen en klimatkompenserad resa, en plastpåse i havet eller en mindre biff i veckan göra för skillnad i det stora hela? Säg det till någon som räddar sköldpaddor på en strand så får du se vad du får för svar! ”För den sköldpaddan spelar det roll!”

Följ Fredrik Sträng

Tar du ditt klimatansvar?

Här kan du enkelt klimatkompensera dina utsläpp genom certifierade projekt.

JAG VILL KLIMATKOMPENSERA

Handboken om klimatkompensation

Boken ger svar på alla de vanligaste frågorna som rör klimatkompensation.

LÄS MER