fbpx
Lisa Nordén

Triathlet och OS-medaljör

Lisa Nordén

Som professionell idrottare är det svårt att undvika flygande till träningsläger och tävlingar. Det fina med idrott är att man reser över hela världen, träffar människor man aldrig annars skulle träffa och får se och uppleva andra länder och kulturer. Idrott bygger på fysiska möten och något av dess dragningskraft är just det globala, länder möts och förenas genom idrotten. Men, det har givetvis ett pris och att vara en del av en VM-Serie, ett OS-kval eller internationella mästerskap. Vi idrottare flyger över hela världen och våra flygresor sätter fotspår i miljön. Att hitta andra transportalternativ är oftast svårt eller inte rimligt.

Det finns självklara saker man kan göra hemma i ”vanliga” livet, cykla till simhallen (vi har en el-cykel för trötta ben dagar), byta till grön el, äta mer vegetariskt, konsumera hållbart etc. Tyvärr räcker inte det så långt jämfört med hur stort avtrycket blir av alla resor. Därför är jag väldigt glad och stolt att tillsammans med klimatkompensera.se har haft möjlighet att klimatneutralisera mina utsläpp.

Klimatkompensering innebär att du betalar för att utsläppen av växthusgaser ska minska någon annanstans med samma mängd som du kompenserar för. Jag själv har valt ett solenergiprojekt i Indien där alternativet hade varit kolkraft. Genomsnittsutsläppet för en medelsvensk är 11 ton co2e-utsläpp per år. Mina flygresor räknades ihop till 47 ton . Ihopräknat och avrundat uppåt slutade mitt år på 60 ton. Det är nu kompenserat.

Givetvis är det såklart absolut viktigaste att undvika att utsläpp sker i första hand – men för de utsläpp man inte kan reducera så uppmuntrar jag alla att klimatkompensera hos Klimatkompensera.se!

Följ Lisa Nordén

Tar du ditt klimatansvar?

Här kan du enkelt klimatkompensera dina utsläpp genom certifierade projekt.

JAG VILL KLIMATKOMPENSERA

Handboken om klimatkompensation

Boken ger svar på alla de vanligaste frågorna som rör klimatkompensation.

LÄS MER