fbpx
Hem/Biologisk mångfald, Naturen, Odling/Är din trädgård klimatsmart?
 • odlingslott

Är din trädgård klimatsmart?

Skapa en klimatsmart trädgård

Låt din trädgård eller uteplats hjälpa klimatet på vägen samtidigt som det blir mer trivsamt för både dig och naturen. Det behöver inte vara svårt!

Urbaniseringen har utmanat livet för våra vildbin, humlor och fjärilar. Vill du hjälpa till att göra dem mer livskraftiga kan du med små medel hjälpa dem på traven samtidigt som du får en härlig och ombonad trädgård att vistas i.

Låt jorden bestämma

För att odla optimalt så behöver du ta reda på vilken växtzon du bor i. Sverige har åtta olika växtzoner, eller odlingszoner, som är olika lämpade för olika typer av växter. Zonerna skiljer sig gällande årstidernas och klimatets påverkan och för att välja ut rätt typer av växter du ska odla är det bra att veta vilken zon just du bor i. Här finns en karta över Sveriges växtzoner.

Läs också: Vad är det för skillnad mellan väder och klimat?

trädgård biologisk mångfald

Mat, skydd och bostad

Biologisk mångfald och artrikedom är viktiga komponenter för en klimatsmart trädgård. Du behöver se till att fåglar och insekter trivs, så kommer de hjälpa dig att sköta trädgården och göra den frodig. För att säkerställa att de trivs behöver de mat, skydd och bostad.

 • Gör gräsmattan naturlig. Vanliga, gröna gräsmattor är egentligen inte alls bra för naturen. De är homogena och ger ingen nektar, och de få blommor som kommer upp rensar vi oftast bort. Så sluta klipp och rensa den, eller gör om en del av gräsmattan till vildäng eller gör små öar med växter som ger bra mat åt insekterna.

 • Avfärda inte ogräset. Många av de växter vi idag vill bli av med såsom nässlor, maskrosor, tistlar och svinmålla är mycket rika på pollen, nektar och frön och hjälper till att utfodra både insekter och vinterfåglar.

 • Tänk på mångfalden. Ju fler olika typer av växter, desto bättre är det för djurlivet. Välj växter som blommar olika sent på säsongen så att det finns tillgång till nektar och pollen under hela sommarhalvåret. Läs mer som vilka växter du kan odla.

 • Släng inte bort trädgårdsrenset. Trädgårdsrens är optimalt att använda sig av. Kvistar och grenar kan du använda som spaljé, blompinnar eller vindskydd. Låt rishögar, lövhögar, gamla stubbar och andra naturliga utrymmen få vara kvar om du har plats och möjlighet. Dessa är riktiga paradis för insekter.

 • Skaffa ett bi- och stekelhotell. I naturen råder det bostadsbrist på många håll. Om du inte vill göra bostäder av trädgårdsrenset kan du hjälpa till genom att sätta upp en bi- och stekelhotell. Och glöm inte fågelholken – vill du sätta upp flera bör de ha minst 10 meters avstånd.

 • Ta vara på regnvattnet. Vatten är en otroligt viktig källa för både växter och djur. Samtidigt har de senaste årens torka bidragit till att våra sötvattensdepåer är kritiskt låga. Se därför till att samla upp regnvatten som du sedan kan använda till att vattna dina blommor så att du inte behöver slösa (lika mycket) på det rena dricksvattnet.

 • Anordna drickstationer. Gör en s.k. bivattnare för att hjälpa insekterna. Då fyller du ett fat med vatten och lägger i lite småstenar som insekterna kan landa på så att de kan dricka utan att drunkna. Till fåglarna kan du enkelt fixa ett fågelbad genom att fylla en blomkruka med vatten. Kom ihåg att ställa vattenbadet på ett öppet område så att inga rovdjur kan gömma sig i närheten och att kontinuerligt rengöra krukan för att undvika bakterier.

 • Skippa insekts- och ogräsmedlet. Att se sina växter bli uppätna av bladlöss eller gräsmattan förstöras av ovälkomna blommor kan vara irriterande. Om du har en stor variation på växter så kommer du dock få insekter som hjälper dig med bladlössen, och när det kommer till ogräset får du helt enkelt tänka om och lära dig att uppskatta dem. Allt som dödar växterna dödar även humlorna, bina och fjärilarna. Undvik även bensindrivna maskiner, och använd istället handkraft eller eldrivet.

 • Gör jord av matavfallet. Utnyttja dina matrester så slipper du köpa ny jord. Med hjälp av Bokashi kan du enkelt fixa kompost inomhus. Perfekt för dig som inte har plats eller ork för vanlig kompost!

biologisk mångfald

Har du en lite större trädgård?

Då har du möjlighet att skapa bra förutsättningar i ännu större format.

 • Vatten: Bygg en liten damm eller våtmark i din trädgård, det är ett under för den biologiska mångfalden! Du väljer själv ambitionsnivån, ju större damm desto mer arbete behövs men även en lite mindre damm kan göra stor skillnad. Känns det ändå för jobbigt så kan du alltid anlägga en våtmark som är betydligt mindre krävande.
 • Boplatser: Träd, buskar och död ved är viktiga boplatser för fåglar och insekter. Kanske får du plats med ett äppel- eller körsbärsträd?
 • Mat: Bärbuskar är inte bara uppskattat av oss människor utan är även gott och nyttigt för djuren. Unna dig därför lyxen att ha buskar med hallon, björnbär, krusbär eller vinbär i trädgården. Har du plats för ett träd är sälgen viktig för vårens första humlor!

Läs mer:

5 enkla knep att sänka dina utsläpp

Källor: Naturligtvis! Biologisk Mångfald i din trädgård av Justine Lange och Klimatsmart trädgård : plantera och odla för hållbarhet av Susanna Rosén

Av |april 10th, 2020|Biologisk mångfald, Naturen, Odling|Kommentarer inaktiverade för Är din trädgård klimatsmart?

Om författaren: