fbpx
  • Tjänster
  • Klimatprojekt
  • Om klimatkompensation
  • Klimatskolan
  • Vanliga frågor
  • Om oss
Sv Eng

Carina Ahlqvist: Det finns inga genvägar för att nå bergstoppen

Krönika: Klimatet ur en bergsbestigares synvinkel. Carina Ahlqvist är en av Sveriges mest erfarna bergsbestigare av 8000 meters berg och vår klimatambassadör. Hon samarbetar med bl a NASA, Europeiska Rymdorganisationen ESA och ett antal universitet världen över. Hon samlar in prover från bergen till forskning om klimatförändringar.

Varje steg jag tar över 8000 meter är ansträngande och jag måste stanna varannan meter för att hämta andan för att orka fortsätta. Ingenting är för givet när allt är osäkert. Varje steg räknas.

Att nå toppen är ett mål för klättrare, men för mig är syftet högre än toppen. Jag bestiger 8000 meters berg och har varit på fem expeditioner till Himalaya med syftet att samla prover för forskning om klimatförändringar till NASA och European Space Agency (ESA). Vid tredje polen i Himalaya sker uppvärmningen dubbelt så fort enligt en forskarrapport från The International Centre for Integrated Mountain Development (ICIMOD). Även om den globala uppvärmningen begränsas till 1,5 grad kommer 36 procent av glaciärerna att ha smält till år 2100. Om den globala uppvärmningen inte hejdas kan upp till två tredjedelar av glaciärerna försvinna till år 2100.¹
På samma sätt som en klättrare pressar sig till det absolut yttersta, så utsätter vi planeten för extrem påverkan. Vi refererar till vad som var innan Corona som ett normalt tillstånd och många längtar nu tillbaka dit. Det är lätt att förstå att den tidigare upplevda tryggheten lockar, men är ”det normala” egentligen så normalt?

Det finns inga genvägar

I brådskan att återgå till ”det normala” med prio att få igång ekonomin och få det väsentliga att fungera efter coronatiderna finns risken att ta en genväg och bortse från ansvar för vår uppvärmning, påverkan på ekosystem och våra föroreningar. Ett exempel: enligt WHO dör över 4,2 miljoner globalt per år relaterat till luftföroreningar.² Vi ska inte tillbaka till det nya svarta, utan till det nya rena. Det finns inga genvägar.

Mount Cho Oyu 8201 m (2014), Fotograf Chhiring Dorje Sherpa

carina ahlqvist

Mount Manaslu 8163 meter (2016), Fotograf Carina Ahlqvist 

Som bergsbestigare kan jag inte ta kikaren och titta på toppen utan måste se hela klättringen dit för att veta vilka laviner och glaciärsprickor som kan hindra mig att nå ända fram. Att inte ha studerat hela berget är som att starta toppbestigningen på natten i mörkret och bara med en pannlampa ta mig uppför berget utan att veta hur terrrängen ser ut.

Att avfärda våra klimatavtryck som oväsentliga är lika smart som att veta om att det finns lavinrisk rakt framåt och ändå fortsätta dit i blindo och i full fart för att nå toppen.

Det fungerar inte att se våra föroreningar och klimatavtryck som oväsentliga för att det inte är påtagligt här och nu på samma sätt som coronakrisen. Det räcker att blicka ner mot våra fötter för att se att det ligger just framför oss. Att avfärda våra klimatavtryck som oväsentliga är lika smart som att veta om att det finns lavinrisk rakt framåt och ändå fortsätta dit i blindo och i full fart för att nå toppen.

När jag intervjuat bybor i bergen berättar de om att det går att odla grönsaker nu, att insekter börjat komma och även sjukdomar med insekterna. NASA och USA’s National Centers for Environmental Information (NCEI) meddelar att mars månad 2020 var den andra varmaste månaden sedan mätningarna startade 1880.  År 2020 har 75% trolighet att bli det varmaste året hittills.³ Detta trots vissa förändringar som corona medfört.

Om poletten som trillar ner kunde tala skulle den berätta att vi kanske inte helt kan styra processerna för uppvärmning genom en cockpit i förarsätet, utan att utvecklingen ligger delvis utanför vår omedelbara kontroll. Vi ska inte bara se vilka laviner som finns på väg mot bergstoppen. Vi måste också gå tillbaka till baslägret, planera om och göra ett nytt toppförsök. Vi måste agera här och nu.

För att nå toppen behöver jag som bergsbestigare ta varje steg. Det finns inga genvägar.

Vill du boka Carina Ahlqvist för en föreläsning? Kontakta henne på explorer.ahlqvist@gmail.com.