fbpx
 • Tjänster
 • Klimatprojekt
 • Om klimatkompensation
 • Klimatskolan
 • Vanliga frågor
 • Om oss
Sv Eng

Därför blir konsumenter hysteriska under Black Friday

På fredag är det Black Friday som varje år är startskottet för årets julhandel. Varje år utbryter kaos, med slagsmål och människor som blir skadade i trängseln. Under förra året uppskattades det att svenskarna handlat för över fem miljarder kronor på bara ett dygn. Samtidigt är klimatforskarna väldigt tydliga; för att vi ska klara av att hålla oss till 1.5 graders höjning krävs ”unprecedented efforts in every sector”. Man kan ju inte låta bli att fråga sig: Vad är det som lockar fram shoppinghysterin hos konsumenter under Black Friday?

Konsumtion triggar belöningssystemet

En av förklaringarna är att konsumtion triggar belöningssystemet i hjärnan som reglerar och styr beteendet genom att påverka känslor av njutning. Det gör att det utsöndras hormoner som får oss att må bra, som till exempel dopamin och serotonin. Det är därför vi är så känsliga för impulsköp och råkar det även vara ett “riktigt bra erbjudanden” hamnar vår hjärna nästan i lyckoextas. Det är samma belöningssystem som aktiveras när en rökare tar en cigarett, när en inbiten kaffedrickare får sitt morgonkaffe eller en narkoman tar droger.

Det fungerar som ”positiv förstärkning” dvs vi är mer benägna att utföra de beteenden som triggar belöningssystemet. Baksidan av systemet är att det även kickar igång njutningar som är skadliga för oss i längden.

Kortvarig lycka

När det gäller shopping så är lyckan i regel väldigt kortvarig och forskning har visat att vi faktiskt blir mindre lyckliga av att äga många saker. Jo, det är faktiskt sant. Logiken i det påståendet handlar om att ju fler saker vi äger desto fler saker har vi att förlora. Och enligt Daniel Kahnemans (Nobelpristagare för sin forskning inom beteendeekonomi) så svider det mer att förlora något än vad det är skönt att vinna det.

Förläng lyckokänslan

När man konsumerar hållbart så triggas även då belöningssystemet. Genom att konsumera hållbart så kan man slippa motstridiga känslor som  “jag borde inte” osv som annars kan dyka upp i efterhand. Speciellt när man ser effekterna av klimatförändringarna som den ohållbara konsumtionen är en sån stor del av. På så sätt kan lyckan förlängas och bli mer långvarig. En annan positiv bieffekt med att gå över till en mer klimatsmart livsstil är att man ofta får lite extra klirr i kassan. Ekonomisk frihet har en stark koppling till lycka (upp till en viss nivå).

Använd kunskapen till din fördel

Att människor blir triggade av att konsumera på Black Friday är alltså inget konstigt, det är helt enkelt så vår hjärna är programmerad att tänka. Men låt er inte nedslås av det! Istället för att vara en “slav under hjärnan” så kan man välja att använda den kunskapen till att “hacka systemet”. Det går nämligen att trigga exakt samma system genom att välja hållbara alternativ! Nedan finner du lite tips på hur du kan gå tillväga.

Hållbara aktiviteter som triggar belöningssystemet
 1. Träna
 2. Rensa hemma
 3. Fynda begagnat
 4. Köp ekologiskt hållbar mat
 5. Umgås med andra människor
 6. Konsumera tjänster framför saker
 7. Klimatkompensera
 8. Spendera tid i naturen 

Har du tankar, funderingar, förslag eller bara behöver någon att prata om klimatförändringar istället för att köpa TV-apparater? Kontakta oss!