fbpx
Hem/Klimatet, Naturen, Okategoriserade/Ha en klimatsmart semester
 • Bild på en man som har semester

Ha en klimatsmart semester

Svemester – den nya semestern

Åh ljuva Svemester! Ledigheterna väntar runt hörnet när maj börjar närma sig sitt slut, men hur njuter man av sin semester på ett klimatsmart sätt? Måste man resa utomlands? Självklart inte, det finns massor att göra i Sverige och hemma i närområdet. Här delar vi med oss av våra mest klimatsmarta semestertips! 

 • Upptäck ditt närområde. Finns det saker du missat när vardagens hamsterhjul rullat på? Det kan vara allt från lokala fik till naturreservat, museer, badplatser, promenadstråk eller den perfekta glasskiosken? Se på din stad som om du aldrig varit här, utforska en annan stadsdel eller åk till grannkommunen på semester. Ta hjälp av reseguider såsom TripAdvisor för att se vad det tipsas om. 

 • Byt stuga. Har du en sommarstuga? Testa att byta stuga med vänner, det ger dig möjlighet att upptäcka nya områden och kanske få inspiration till din egen stuga! 

 • Fjällvandra. Fjällvandring är något som blivit alltmer populärt de senaste åren. Det finns mer eller mindre avancerade turer att ta beroende på erfarenhet och intresse. Tält och tunga väskor kanske inte är din grej? Då kan du bo på något av STFs alla vandrarhem/fjällstationer och ta mindre dagsturer. Många väljer också att fjällvandra för att komma ut i naturen och slippa folk. Tips! Du behöver inte välja någon av de mest trafikerade turerna. Svenska fjällen är stort och det finns mycket fin natur att upptäcka. Men kom ihåg att ta med dig ditt skräp och inte lämna något efter dig. 

 • Upptäck Sveriges enda Nationalpark till havs – Kosterhavet. Kosteröarna består av Nord- och Sydkoster och ligger utanför Bohuslän. Här har du som gillar snorkling möjlighet att utforska Sveriges egna korallrev. Har du tur får du se säl från färjan på vägen ut. 

 • Cykla Gotland runt. Gotlandsleden sträcker sig runt hela Gotland och erbjuder vackra naturupplevelser. Antingen kan ni hyra cykel och cykla leden själva eller boka in ett cykelpaket. 

 • Ha som mål att besöka alla Sveriges Nationalparker. Sverige har 30 nationalparker som alla ger dig storslagna, vackra och unika naturupplevelser. 

 • Ta in på hotell. Är du inte intresserad av vildmark och friluftsliv finns det fortfarande mycket att upptäcka bara en tågresa bort. Vann Spahotell ligger i ett naturskyddsområde vid Gullmarsfjordens strand strax utanför Göteborg. Det är fyrstjärnigt, miljöcertifierat och svanenmärkt och erbjuder många härliga upplevelser både i den vackra naturen och på den lyxiga spa-avdelningen. The Winery Hotel är ett nytänkande, lyxigt hotell i Stockholm som tillverkar sitt eget vin. Det är även miljömärkt. Lyxigare semester än så blir det inte!

Olika stor påverkan

Många saker spelar förstås in i hur stor klimatpåverkan din semester har. Är du osäker på turens klimatpåverkan kan du räkna ut det på Klimatsmart Semester

Här är några exempel: 

 • Tåg mellan Hässleholm och Kiruna och 4 nätter på hotell för 2 personer släpper ut ca 77 kg CO2e per person
 • Tåg mellan Uppsala och Mora och 7 nätter i en stuga för 4 personer släpper ut ca 20 kg CO2e per person
 • Bil mellan Örebro till Gotland och 7 nätter i en stuga för 5 personer släpper ut ca 81 kg CO2e per person
 • Flyg mellan Stockholm och London och 4 nätter på hotell för 2 personer släpper ut ca 620 kg CO2e per person
 • Flyg mellan Stockholm och Madrid och 7 nätter på AirBnb (eller hyrd stuga) för 4 personer släpper ut ca 960 kg CO2e per person

Skillnad, eller hur? Det innebär att en semester i Sverige motsvarar ungefär 8 procent av klimatpåverkan jämfört med en resa till Spanien, och att en veckas semester i Spanien ger upphov till hälften av alla de växthusgasutsläpp som varje person ska släppa ut på ett år om vi ska nå de globala målen.

Men oavsett hur du reser – kom ihåg att klimatkompensera färden för att göra din svemester ytterligare lite mer klimatsmart!

Jag vill klimatkompensera
Av |maj 27th, 2020|Klimatet, Naturen, Okategoriserade|Kommentarer inaktiverade för Ha en klimatsmart semester

Om författaren: