fbpx
Projekt – Sri Balaji

Sri Balaji

Ett biomassakraftverk i delstaten Andhra Pradesh i östra Indien.

Klimatkompensera

Projektet bidrar till

  • 110 fasta heltidsanställningar

  • Extra inkomstkälla för lokala jordbrukare

  • Ökad tillgång till grön energi

  • Förbättrad luftkvalité

  • Skolkök och nya matbord till lokala skolor

  • Regelbundet arbete för lokala transportföretag

  • Solceller till barnhemmet Maa Amma Vodi

  • Stipendier till flickor i området

Jordbruksavfall blir förnybar elektricitet 

Sri Balaji är ett småskaligt klimatkompensationsprojekt i delstaten Andra Pradesh i östra Indien. Här produceras elektricitet från biomassa som samlas in från de lokala jordbruken och därmed bidrar projektet till både förnybar energi, arbetstillfällen på kraftverket samt extra inkomstkällor för jordbrukarna.

Greenko, som äger och driver biomassakraftverket, engagerar sig dessutom aktivt i regionens hållbara utveckling. Bland annat har de investerat 400 000 indiska rupier (ca 50 000 SEK) i ett solcellssystem till barnhemmet Maa Amma Vodi där över 50 barn bor och går i skolan. Därigenom sänks barnhemmets elkostnad, mer pengar kan användas till barnen, elförsörjningen säkras vilket i sin tur höjer kvaliteten på barnens utbildning och användandet av hållbara energikällor främjas. Projektägaren, Sri Balaji Biomass Power Ltd, har även distribuerat nya matbord till skolor, anordnat gratis synundersökningar till över 200 personer samt delat ut stipender till flickor i området.

Projektet har genererat 110 fasta heltidsanställningar varav 20 personer är anställda via projektägaren (Sri Balaji Biomass Power Ltd) och 90 personer kommer från de närliggande byarna Kadapa och Kokkiraipalli. När kraftverket byggdes levererades byggmaterialet enbart med hjälp av lokala transportföretag och det är dessa som kontinuerligt åker runt och samlar in biomassan från jordbrukarna. Det innebär att projektet har bidragit till ökade inkomster för transportföretag samt jordbrukare som säljer sin biomassa, utöver det arbete som skapats på själva anläggningen. De biomassbränslen som används för elproduktionen kommer från förnybara råvaror och består främst av risskal, halmskal, jordnötsskal och grenar från juliflora. Elen som skapas i Sri Balaji levereras ut till landets allmänna elnät och bidrar till en mer förnybar och hållbar energimix i landet.

Snabbfakta

Certifiering:
CDM – Gold Standard

Koldioxidreduktion:
29 000 ton CO2e. per år

Typ av projekt:
Biomassa

Projektnummer:
UNFCCC ID: 362
Gold Standard ID: GS382

Pris (inkl. moms):
360 kr / ton CO2-ekvivalent

Certifieringar

gold standard gs
cdm clean development mechanism

Bildgalleri

Dela sidan

STÖD PROJEKTET IDAG

Genom att stödja det här projektet bidrar du till reducering av CO2e-utsläppen.

KLIMATKOMPENSERA NU