fbpx
Hem/Klimatkompensation/Så blir ett certifierat klimatkompensationsprojekt till
  • ex ante

Så blir ett certifierat klimatkompensationsprojekt till

Så blir ett certifierat klimatkompensations-
projekt till

Klimatkompensationsbranschen har de senaste åren vuxit explotionsartat och det kan kännas svårt att urskilja vilka projekt och aktörer som faktiskt är seriösa. De projekt vi erbjuder är alltid certiferade med Gold Standard och CDM vilka är de standarder som ställer högst krav för att säkerställa att projektet faktiskt gör den nytta som utlovas. I den här artikeln förklarar vi närmare hur ett certifierat CDM-projekt skapas.

Handelssystem länder emellan

CDM står för Clean Development Mechanism och är FNs egen certifiering på klimatkompensationsprojekt. CDM skapades under Kyotoprotokollet och var till en början en slags handelsmekanism länder emellan, ett land som under Kyotoprotokollet åtagit sig att minska sina växthusgasutsläpp kunde göra det i ett land utan minskningsåtagande. Senare började krediter från klimatkompensationsprojekt även säljas till företag och privatpersoner. Ett projekt som är CDM-certifierat har genomgått rigorösa tredjepartsgranskningar för att säkerställa att projektet fyller en verklig klimatnytta.

klimatkompensationsprojekt cdm

Projektet skapas först

CDM-certifierade klimatprojekt kategoriseras som ex-post-krediter vilket betyder att klimatnyttan har skapats innan projektet tilldelats de reduktionsenheter som sedan säljs som klimatkompensation. Klimatkompensationsprojekt kan bara skapas om projekten är beroende av intäkter från försäljning av klimatkompensation. Hade projektet skapats även utan dessa intäkter kan det inte vara ett klimatkompensationsprojekt. Kommer inga pengar in, kommer inga nya projekt att skapas. Utan pengar från klimatkompensation blir det alltså inga fler projekt som bidrar till att bekämpa klimatförändringarna.

Jag vill prenumerera på klimatkompensation