fbpx
Biffen

BIFFEN

Nötkött är i särklass den största klimatboven inom köttkategorin. Idisslande djur släpper nämligen ut metan, som biprodukt i deras matsmältning, som är en växthusgas med högre uppvärmningspotential än koldioxid. Dessutom bidrar gödslingen med lustgas som är ytterligare en stark växthusgas.

Djurfodret består många gånger av soja som odlas bland annat i Brasilien där värdefull regnskog skövlas för att ge plats åt den ökande efterfrågan på det billiga djurfodret. Produktion av djurfoder är dessutom ineffektiva kalorier då samma mängd mat hade kunnat föda fler människor, det finns studier som visar att av fodret som går till djur går endast 10 % vidare som mat till människor. Det är en onödig omväg för kalorierna.

5 tips för att minska dina utsläpp:

  • Minska ditt intag av animaliska produkter och framför allt nötkött.
  • Sluta släng mat. Bra för både miljön och din plånbok! En tredjedel av all mat som produceras slängs. Det är ett enormt resursslöseri då det inte bara innebär ”onödig” miljöpåverkan utan även är en skev fördelning av mat globalt sett.
  • Undvik att köpa mat som transporteras långa sträckor med flyg, till exempel viss färsk frukt. Köp gärna efter vilken säsong vi befinner oss i, då undviker du att köpa grönsaker som producerats i fossildrivna växthus och transporterats långt.
  • Att skylla på att man saknar kunskap och inspiration för att laga vegetariskt är inte längre en godtagbar ursäkt. Det finns många bra källor till protein i växtriket som kan varieras till tusen i matlagning och bokhandlare och internet fullständigt svämmar över av recept och tips.
  • Kanske kan jobbet satsa på ett vegetariskt julbord nästa år? Det finns ju även enorma hälsofördelar att minska sin konsumtion av kött och animaliska produkter. Alla behöver inte bli veganer, men ingen bör äta kött varje dag!
bilen

BILEN

Symboliserar allt vårt resande både inrikes och utrikes, både på marken och i luften.

LÄS MER
biffen

BIFFEN

Vad du väljer att lägga på tallriken och dess ursprung gör stor skillnad.

LÄS MER
bilen

BOSTADEN

Hur du bor och använder energi har stor påverkan på ditt eget klimatavtryck.

LÄS MER
Bild på arbetsstation

BÖRSEN

Var du väljer att spara dina pengar och hur du investerar spelar roll för framtiden.

LÄS MER
Black friday

BUTIKEN

Din konsumtion påverkar inte bara din ekonomiska hållbarhet utan även vårt klimat.

LÄS MER