fbpx
Bostaden

Bostaden

Se till att ditt elavtal och elbolag endast erbjuder dig el från förnybara källor. Byt till energieffektiva LED-lampor, men kom ihåg att släcka lampan när du lämnar rummet. Det är inte bara viktigt att ha elektricitet från hållbara källor, vi måste även jobba med energieffektivitet i bostaden. När samhället ökar i digitaliseringstakt och fordonsflottan blir elektrifierad måste vi ha energi som räcker till.

Kanske kan ni investera i solceller på taket. Det bidrar inte bara med hållbar energi till ert egna hushåll, utan kan skapa ringar på vattnet och inspirera grannarna till samma initiativ. Du kan även tänka igenom dina vardagssysslor, hur ofta tvättar du? Det kanske räcker med att vädra kläderna emellanåt? Har du på badrummets golvvärme dygnet runt trots att du bara är några minuter om dagen?

bostaden

5 tips för att sänka dina utsläpp:

  • Se över ditt elavtal och säkerställ att du köper av en leverantör med förnyelsebar el.
  • Se till att ha täta fönster och dörrar så ingen värdefull värme sipprar ut i onödan.
  • Byt gärna ut vitvaror av gammal modell till nyare, energieffektivare typer, se till att de har den bästa energimärkningen. Men kom ihåg att lämna de gamla till kommunens miljöstation!
  • Investera i en dimmer till hushållets lampor. Samtidigt som mysfaktorn ökar så minskar el-åtgången.
  • Vill ni göra ännu mer kan ni även fundera över när på dygnet ni använder elen. För att minska pressen på elnätet under de mest aktiva timmarna bör man omfördela man använder el och kanske låta tvättmaskinen gå under natten och även spara laddningen av sina enheter till nattetid. Det är viktigt för att den förnyelsebara elen ska räcka till, vid de högsta effekttopparna, den tiden då allra mest el används, tar ibland den förnyelsebara elen slut och elnätet måste kompletteras med fossil el. Har du dessutom ett elavtal med timpris så finns det pengar att tjäna, de miljövänligaste timmarna är även de billigaste.
bilen

BILEN

Symboliserar allt vårt resande både inrikes och utrikes, både på marken och i luften.

LÄS MER
biffen

BIFFEN

Vad du väljer att lägga på tallriken och dess ursprung gör stor skillnad.

LÄS MER
bilen

BOSTADEN

Hur du bor och använder energi har stor påverkan på ditt eget klimatavtryck.

LÄS MER
Bild på arbetsstation

BÖRSEN

Var du väljer att spara dina pengar och hur du investerar spelar roll för framtiden.

LÄS MER
Black friday

BUTIKEN

Din konsumtion påverkar inte bara din ekonomiska hållbarhet utan även vårt klimat.

LÄS MER