fbpx
Butiken

Butiken

En del av de utsläpp som uppstår i samband med konsumtion kan vara dolda vid redovisning av Sveriges utsläpp. Det beror på att många varor som vi här i Sverige konsumerar produceras på andra ställen i världen.

Det kan göra utsläppsredovisningar snedfördelade, för hade produktionen verkligen skett så smutsigt med höga utsläpp om inte den stora efterfrågan på billiga produkter hade funnits i Sverige och andra länder i västvärlden?

Vad som historiskt sett har varit en självklar del i vår vardag är att lappa och laga det som går sönder. Vi har tyvärr hamnat i ett slit-och-släng-samhälle där det ibland faktiskt är billigare att köpa nytt än att laga. Det är synd, vi måste återgå till att laga det som är möjligt före att köpa nytt.

Dessutom innebär ofta produktion av kläder, teknik och andra prylar till stor påverkan på övrig miljö som kemikalieutsläpp och vattenanvändning samt kan inskränka de mänskliga rättigheterna.

5 tips för att sänka dina utsläpp:

  • Först och främst, köp inte det du inte behöver! Tänk en extra gång då du står där i butiken, behöver du verkligen ett par skor till?
  • Laga det som går sänder, antingen hemma eller genom att lämna in till hantverkare.
  • Handla mindre och handla hållbart!
  • Köp hellre begagnat eller cirkulärt, det finns mängder av möjligheter att hyra till exempel skidkläder till nästa vintersemester, eller festkläderna och både loppisar och internetsajter för att köpa kläder och prylar i andra hand. Ska du ge bort en gåva? Varför inte klimatkompensera brudparets smekmånad, eller ge bort en konsertupplevelse i examenspresent eller varför inte några goda miljövänliga delikatesser till föräldrarnas födelsedagar?
  • Låna av varandra!
bilen

BILEN

Symboliserar allt vårt resande både inrikes och utrikes, både på marken och i luften.

LÄS MER
biffen

BIFFEN

Vad du väljer att lägga på tallriken och dess ursprung gör stor skillnad.

LÄS MER
bilen

BOSTADEN

Hur du bor och använder energi har stor påverkan på ditt eget klimatavtryck.

LÄS MER
Bild på arbetsstation

BÖRSEN

Var du väljer att spara dina pengar och hur du investerar spelar roll för framtiden.

LÄS MER
Black friday

BUTIKEN

Din konsumtion påverkar inte bara din ekonomiska hållbarhet utan även vårt klimat.

LÄS MER